HAKKIMIZDA
Firmamız bünyesinde ekip çalışmasına uyumlu iş arkadaşlarımızla kaliteli boya sunmak için çalışıyoruz. 8 metrelik fırınımız ile büyük ve farklı geometrilerdeki ürünleri de rahatlıkla boyama imkanını da sunuyoruz.
ELEKTROSTATİK TOZ BOYA NEDİR?
Elektrostatik toz boyama solvent içermeyen bir yüzey kaplama metodudur. Kaplayıcı malzeme, son kat boya tabakasını oluşturan çok ince toz boya partikülleridir. Toz boya, boya kabininde özel boya tabancaları vasıtasıyla atılır. Tabancadan geçerken elektrostatik yüklenen toz boya partikülleri kabin içinde boyanacak malzemeye yapışır ve kaplama işlemi gerçekleşmiş olur.
Toz boyanın malzeme yüzeyine tam olarak yapışabilmesi için malzemenin de çok iyi bir şekilde topraklanması gerekir. Malzeme toz boya ile kaplandıktan sonra pişirme fırınına girer. 200˚C olan fırın ısısı toz boyanın erimesini ve malzeme üzerine yapışmasını sağlar.
Sonuçta çok dayanıklı, ekonomik, çevre dostu, geniş renk yelpazeli ve parlak bir yüzey kaplaması elde edilir. Solvent içermemesi, yüzey kalitesi, dayanıklılığı, boya geri kazanım sistemi, ekonomikliği ve çevre duyarlılığı elektrostatik toz boyamayı geleneksel boyama işlemlerine göre daha çekici bir alternatif yapmaktadır.
TOZ BOYA İLE YAŞ BOYA ARASINDAKİ FARK NEDİR?
Yaş boya ile toz boyanın boya öncesi yüzey temizleme sistemleri aynıdır. Sağlıklı yapılmış bir yaş boya sistemi ile toz boya sistemi aynı boyutta yer işgal eder. Aralarındaki fark toz boyanın dış etkenlerden kaynaklı erozyona daha dayanıklı olmasıdır.
TOZ BOYANIN YÜZEYE UYGULANMA ŞEKİLLERİ
Toz boya metal ve toz boya materyallerinin bir manyetik ortam içerisinde farklı elektrikle yüklenmeleri ve buna bağlı olarak toz boyanın mıknatıs etkisiyle metal yüzeyine yapışması ve yüzeyin kaplanması ile ortaya çıkan bir boyama yöntemidir. Kısaca toz boyanın uygulanması ELEKTROSTATİK temele dayanır. Toz boya partiküllerinin belirli bir basınçtaki hava ile boya tabancasına gönderilmesi ve elektrostatik yüklenerek daha önce topraklanmış malzeme üzerine püskürtülmesi işlemidir. Boyanın başarılı ve uzun ömürlü olabilmesi için yüzeyin pürüzsüz ve tamamen yağdan, kirden ve tozdan arındırılmış olması gerekir. Mekanik ön işlemler ve kimyasal kaplama proseslerinden sonra ürünlerin boyanması, boyanın yüzeye daha iyi tutunması, daha uzun ömürlü olması, tamamen kaliteli ve pürüzsüz bir görünüm elde etmekteki en büyük etkenlerdendir. Toz boya kabininin dizaynı, toz boya tabancasının doğru ayarlanması, tabanca sayısı ve yerleşimi boya kalınlığı ve kalitesini belirleyen önemli faktörlerdir.
Toz boya ile yüzey arasında boyanın eksi (veya artı) yüklenmesinden dolayı bir çekim meydana gelir ve boya malzemeye elektrostatik olarak yapışır. Daha sonra 180ºC veya 200ºC lik fırında eridikten sonra kürleşerek malzemeye yapışması sağlanır.